Studentenorganisatie Mesacosa gaat aan de slag met verduurzaming

25 oktober 2019

Duurzame bedrijfsvoering alleen weggelegd voor grote vermogende bedrijven? “Natuurlijk niet” zegt Dave Oude Vrielink van studievereniging Mesacosa. “Verduurzamen doe je als investering in de toekomst, van je vereniging, je pand en de wereld waarin we leven”. Mesacosa doet als eerste studentenorganisatie van Stad mee aan het verduurzamingstraject Groningen Vergroent. Dave, vicevoorzitter van Mesacosa’s Senaat, neemt ons mee door de mogelijkheden en moeilijkheden van ‘zijn’ verenigingspand.

Mesacosa is de studievereniging voor studenten Sportkunde en de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. De vereniging bestaat al ruim 78 jaar, en is al zo’n 56 jaar trots bewoner van het monumentale pand aan de Zwanestraat 35. Een studievereniging met een flinke geschiedenis: de ouders van sommige leden liepen tijdens hun studententijd ook rond in ditzelfde pand. Én vele mooie plannen voor de toekomst, bijvoorbeeld de ambities op het gebied van verduurzaming. Want Mesacosa is de eerste studievereniging die meedoet aan Groningen Vergroent!

“We zijn de enige studievereniging in Groningen met een eigen pand. En dat midden in de binnenstad, dat is best bijzonder”. Senaatslid Dave loopt met een trotse uitstraling door het drie verdiepingen tellende pand. Een paar commissieleden zijn druk aan het dweilen in de soos (kroeg). “Gister hadden we een ledenfeest. Zelf kon ik er niet bij zijn, want ik moet naast de gezelligheid en verantwoordelijkheden van de vereniging ook nog gewoon naar college.” Is het hard werken, senaatslid zijn? “Ja, maar je krijgt er wel heel veel waardevolle kennis en ervaring voor terug. Én het is een vrij grote eer. Je hebt echt de kans om wat toe te voegen aan de toekomst van de vereniging”.

Verduurzamen op een studentenbudget
Met zoveel jaren een verenigingspand in eigen beheer vindt de Senaat van Mesacosa het niet meer dan normaal om in de meerjarenplannen verduurzamingsmaatregelen op te nemen. Dave:
“Natuurlijk omdat het een investering is die zichzelf terugverdient, maar ook omdat je je verenigingspand zo goed mogelijk wil achterlaten na je studietijd. Zo verzeker je het voortbestaan”.

Het onderhoud van het pand wordt grotendeels betaald uit ledencontributies. Dat is geen vetpot, en dus vroeg de vereniging aan de energiecoach om ook vooral betaalbare, direct uitvoerbare investeringen op te nemen. Eerder investeerde Mesacosa al in een slimme thermostaat waarmee je de verwarming per ruimte - in plaats van het hele pand - kunt regelen

Vaste lasten en gemeentelijke belastingen gebruiken samen al snel tweederde van de maandelijks pot voor het pand op. Wat overblijft wordt beheerd in een onderhoudspot waaruit de komende jaren onder anderen de gevel en het enkelglas worden aangepakt. Dave: “Dus er is nog veel te winnen. En leden vinden het - net als wij - dan ook meer dan logisch dat we investeren in ons pand”.

Juist ook op de korte termijn
Eén van de adviezen die Mesacosa kreeg van energiecoach Richard was het plaatsen van een doorspoeltimer op de kraan van de pisbakken. Een kleine investering, met een enorme impact op het watergebruik. Dat wordt dan ook een van de eerste dingen die de Senaat wil gaan aanpakken. Shelley, penningmeester van de vereniging, vindt het belangrijk dat de leden  ook zien waar de maatregelen worden genomen. “Met de contributie betalen zij voor een groot deel voor de investeringen. Door een mix te maken tussen direct zichtbare maatregelen en plannen voor de langere termijn kunnen de leden zien dat we hun contributie op een duurzame manier inzetten.”

In het verduurzamingstraject Groningen Vergroent helpt onze energiecoach Richard 50 kleine en grote bedrijven op weg met energiebesparing. Aan de hand van een volledig rapport met handige tips en concrete aandachtspunten geeft Richard houvast in het verminderen van stroom-, gas- en watergebruik. Op dit moment zijn er nog 10 plekken voor bedrijven die een gratis (!) adviesrapport willen ontvangen. Meld je hier direct aan.