Pieter bespaart heel veel energie

2 november 2021

Kunststofkozijnen met triple glas van boven tot onder – behalve dan bij de aanbouw. Die kozijnen waren nog te nieuw maar hebben wél HR++ glas. Zonnepanelen voor en achter. Extraisolatie op de buitenmuur. Het dak, de vloer… wat heeft Pieter eigenlijk niet geïsoleerd? Je mag bij hem komen kijken in de Abeelstraat.

“Twee jaar geleden zeiden m’n vrouw en ik tegen mekaar: we worden zestig, wat doen we? Gaan we weg of blijven we? Maar onze zoon woont bij ons en een appartementje kost ook zo drie ton. De aannemer kwam langs voor dubbel glas. Jouw kozijnen zijn best oud, zei hij. En toen begon het te malen hè? Ik ging lezen en informatie vragen, de wijkvernieuwing kwam er aan in ons stukje Selwerd, er waren subsidies. We moeten het heel anders gaan aanpakken, zei ik. Ik ging rekenen, alles isoleren zou zo’n 45 duizend euro worden. Veel geld, hoe konden we dat betalen? Nou, het kon. We hebben maximaal gebruik gemaakt van subsidies en onze hypotheek overgesloten. En weet je? Door de lage rentestand betalen we nu zelfs een paar euro minder per maand aan hypotheek. Onze energiekosten zijn ontzettend omlaag gegaan. Tussen afgelopen maart en nu krijg ik al zo’n 600 euro terug.

We zijn nog niet helemaal van het gas af. Ik doe met een groep bewoners mee aan gesprekken met Grunneger Power en WarmteStad over het warmtenet. Ik ben me ook aan het oriënteren op een warmtepomp. Het mooie is dat ze het warmtenet sowieso gaan aanleggen, maar dat je ook later kan kiezen voor een aansluiting.

Groningen gaat van het gas af, maar hier in de straat wacht iedereen. Ik moet het nú doen, dacht ik. Want als ik over een paar jaar met pensioen ben, heb ik geen spaarpotjes meer. En het mooie is: we hebben nu al een lekker comfortabel huis.”