Prestaties hybride warmtepomp steeds beter

16 november 2020

“Met de juiste kennis en nazorg kunnen prestaties van hybride warmtepompen worden verbeterd”. Dat concludeert Dion Hagenauw van lokale energiecoöperatie Grunneger Power, op basis van de resultaten van een ervaringsonderzoek in Groningen met hybride warmtepompen. 25 Groningers deden mee om elkaar en anderen te helpen, de aanschaf en het gebruik van deze duurzame verwarming eens goed onder de loep te nemen.

In het onderzoeksproject “050-hybride” werd bij de Groningers de CV-ketel vervangen door een hybride warmtepomp. Een warmtepomp zorgt voor gasbesparing, doordat water door elektriciteit wordt verwarmd. Bewoners gaan er financieel op vooruit en behouden een comfortabel warm huis, mits deze in een daarvoor goed geschikte woning is geplaatst. In het ervaringsonderzoek namen deelnemers en onderzoekers verschillende soorten hybride warmtepompen onder de loep, namelijk een Daikin-Intergas Hybride warmtepompsysteem, een Techneco Elga Add-on warmtepomp en een Vaillant Monoblock. De warmtepompen zijn bemeterd; gedurende twee jaar werden gegevens uitgelezen om te onderzoeken welke factoren in meer of mindere mate invloed hebben op gasbesparing.

Kennisdeling door gebruikers
Naast monitoring was kennisdeling een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Hagenauw: “Met de ervaringen die we als Groningers bundelen zorgen we ervoor dat onafhankelijke kennis over warmtepompen beschikbaar komt. Grunneger Power organiseert kennisavonden om ervaringen en tips uit te wisselen over deze relatief nieuwe manier van verwarmen. Zo helpen we elkaar!”. Deelnemer Harrie Bols is blij met zijn deelname aan het project. “In mijn geval - onze woning is 100 jaar oud - was de keuze voor een nieuwe technologie een gok, waarvan ik vind dat je die soms moet wagen. We merken dat we er met de hybride warmtepomp gewoon warm bijzitten. Ook in de winter! En voor ons belangrijk: op deze manier kunnen wij een bijdrage leveren aan een beter milieu”, aldus Bols.

Nazorg verbeteren
Eén van de uitkomsten van het onderzoek is dat de nazorg vanuit de installatiebranche verbeterd kan worden, om zo nog meer uit de warmtepomp te kunnen halen. Een specialist stemt de warmtepomp dan af op het verbruik van de woning en de wensen van de bewoners. “De expertise in de installatiebranche zal zich verder moeten ontwikkelen. Dat is logisch, want dit is een relatief nieuwe techniek. We zien dat er hard wordt gewerkt om meer specialisten grondig op te leiden en wij moedigen dat natuurlijk aan,” aldus Hagenauw.

Ook meedoen
Groningers die hun woning willen verwarmen met een warmtepomp wordt aangeraden om contact op te nemen met bijvoorbeeld het Energieloket, een samenwerking van de Gemeente Groningen en Grunneger Power, waar offertes van verschillende aanbieders kunnen worden opgevraagd: www.energieloketgroningen.nl. Voor het uitwisselen van ervaringen over een (hybride) warmtepomp kan men terecht bij Grunneger Power: www.grunnegerpower.nl/050-hybride. Grunneger Power organiseert in samenwerking met Energieloket Groningen ook webinars en de informatieavond “Work that Warmtepomp” over de aanschaf en het gebruik van warmtepompen. Ook zijn er webinars over andere duurzame toepassingen in huis, zoals zonnepanelen en isolatie.

Voor de uitvoering van het onderzoek werd Grunneger Power ondersteund door Shell, GasTerra, BDH en de Gemeente Groningen.