Vacature procesbegeleider duurzame energieprojecten (medior)

(32 - 40 uur)


Grunneger Power is één van de grootste energiecoöperaties van Nederland. Als burgerinitiatief zorgen we ervoor dat alle bewoners van de gemeente Groningen mondiger en krachtiger worden om regie te krijgen over datgene wat er in jouw omgeving gebeurt als het gaat om verduurzaming. Een behoorlijk pittige opgave en ook erg gaaf, want hiermee vervullen we een belangrijke pionierspositie. Dat fixen we met elkaar, door elkaar en voor elkaar. Met heel veel tosti’s brie en dorstige aardbeienplanten.

In verband met uitbreiding van ons team zoeken wij de allerbeste procesbegeleider duurzame energieprojecten die er is.


Wat doe jij?

Grunneger Power heeft een vacature voor een Procesbegeleider, die startende en professionele bewonersinitiatieven begeleidt bij het ontwerpen en realiseren van duurzame energieprojecten. We zoeken hiervoor een collega die goed past in ons team dat verantwoordelijk is voor onze twee belangrijkste speerpunten:

 • Collectieve opwek zonne-energie
  De komende jaren gaan we steeds meer duurzame zonne-energie opwekken in de gemeente Groningen. Dat doen we op daken en op andere objecten. Samen met woningcorporaties en huurders, maar ook met VvE’s, scholen en buurtinitiatievenen. We gaan op zoek naar kansrijke daken en objecten voor het samen ontwerpen en realiseren  van duurzame stroom.
 • Warmtenet en energiebesparing
  In de gemeente Groningen gaan de eerste buurten van het aardgas af. In die buurten wordt een warmtenet aangelegd. Samen met bewoners, gemeente Groningen en WarmteStad zorgen wij dat bewoners weten wat deze overstap voor hen betekent. En we helpen ze die stap ook echt te maken. We maken het mogelijk dat bewoners invloed hebben over hoe het warmtenet eruit ziet en zeggenschap hebben over deze nieuwe warmtevoorziening. Én we helpen bij energiebesparing. 

Concreet betekent dit dat je overlegt met groepen bewoners, meedenkt over hoe we mensen warm maken voor een warmtenet of collectief zonnedak, business-cases bouwt, aanbestedingen met installateurs begeleidt, subsidies aanvraagt, financiering regelt. In de projecten werk je samen met stakeholders zoals woningcorporaties, installateurs, ontwikkelaars, gemeente Groningen of WarmteStad.
Na afloop is er altijd een concreet resultaat. We hebben bijvoorbeeld een collectief zonnedak aangelegd of bewoners zijn aangesloten op warmtenet of we hebben samen met bewoners energiebesparing bereikt. En dat concrete resultaat vieren we graag! 

Wat kun jij? 

Als procesbegeleider ben je enerzijds overtuigend en doortastend, en anderzijds creëer je ruimte voor de ideeën en bezwaren van bewoners. Je kunt goed luisteren en behoeftes inventariseren.  Je hebt ervaring in duurzaamheid en/of energie. Je neemt verantwoordelijkheid voor de aanpak, het proces en de eindresultaten. Je kunt zelfstandig projecten uitvoeren gericht op het oplossen van complexere vraagstukken. Je begrijpt de vraag achter de vraag en houdt rekening met onderliggende belangen in je aanpak. Je hebt de politieke sensitiviteit om af te stemmen met stakeholders en een goed gevoel voor het betrekken van alle betrokkenen om de gezamenlijke doelen te bereiken. De resultaten getuigen van de juiste afweging van belangen, verwachtingen en randvoorwaarden. Je grijpt in op het proces wanneer dit nodig is.

Wij vragen de volgende basiskwaliteiten van jou als collega:

 • Sociaal ondernemen = maatschappelijke impact maken;
 • Teamen = wendbaar organiseren
 • Samenwerken = willen weten en leren van elkaar.

We zoeken een collega met:

 • Minimaal een afgeronde relevante HBO- of WO-opleiding, bij voorkeur met een financieel/technische achtergrond;
 • Bij voorkeur 2-3 jaar werkervaring;
 • Kennis van en ervaring met projectmanagement en/of financiële modellen;
 • Ervaring in de duurzame energiesector is een pré;
 • Ervaring met procesbegeleiding, faciliteren, coachen en/of trainen is een pré.

Wie ben jij?

In ons team past een aanpakker; een open, authentieke nieuwe collega. Jong van geest en no-nonsense. Je bezit overtuigingskracht en besluitvaardigheid. Je bent goed in het overbruggen van belangen, hebt de nodige gespreks- en luistervaardigheden, en bent in staat om bijeenkomsten te leiden. Je bent aantoonbaar maatschappelijk betrokken. En leuk!

Wat bieden wij?

We bieden je een baan bij onze ontwikkelende organisatie, die werkt aan een betere wereld. Dat doen we met een hecht team dat hard werkt vanuit ons onderkomen in “The Rock” aan de Atoomweg. Ja, vlakbij het Suikerunieterrein. We werken volgens de principes van Holacracy. Daarin staat zelfsturing en verantwoordelijkheid nemen centraal. Onze primaire arbeidsvoorwaarden zijn marktconform. Ook kun je gebruik maken van de elektrische deelauto. Het gaat om een functie voor 32-40 uur per week. 

Plezier in het werk is bij ons heel belangrijk. We werken hard, maar vieren ook onze successen samen in een hecht en gepassioneerd team van collega’s. Je krijgt uiteraard de ruimte om jezelf te ontwikkelen en om werk en privé goed in balans te houden. We kijken samen met jou hoe jij je verder kunt en wilt doorontwikkelen. Hiervoor hebben we budget en organiseren we opleidingen en trainingen. Zowel voor de organisatie, je team als individueel.


Herken je jezelf in dit profiel? Stuur uiterlijk 12 mei een e-mail met motivatie en CV naar info@grunnegerpower.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Acquisitie op basis van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Voor vragen kan je contact opnemen. 

Reageer op deze vacature