050-hybride

gestart

050-hybride

Na een succesvol project 050-zon is in samenwerking met de Gemeente Groningen en GasTerra een vervolgproject gestart: In dit project worden 50 hybride warmtepompen geplaatst in Groningse woningen (een deel bij klanten van Grunneger Power en een deel bij sociale huurwoningen). Het duurzame systeem is de afgelopen paar jaren nog niet veel toegepast, terwijl deze maatregel veel gas kan besparen.

In dit project onderzoeken we:

  • de besparingspotentie en de aspecten die hier de meeste invloed op hebben;
  • de ervaringen van bewoners met betrekking tot de installatie en het gebruik;
  • de gedragsverandering (indien hier sprake van is) op het gebied van verbruik/verwarming.

Onze partners in dit project

Project 050-hybride wordt gerealiseerd met hulp van de volgende partijen: Gemeente Groningen, Vaillant, Gasterra, Intergas Daikin en Huisman Warmtetechniek.

Deel dit project

Voor een groter succes kunt u dit project delen op Twitter of Facebook, laat zien dat u betrokken bent!

50 / 50
100%

Delen met:

Wat is een warmtepomp en hoe werkt deze?

Een hybride warmtepomp is een systeem dat energie haalt uit de ‘vrije’ buitenlucht; de lucht- waterwarmtepomp. Omdat de bestaande bouw vaak (nog) niet geschikt is voor alleen een warmtepomp, is de keuze gemaakt in de vorm van een ‘hybride’ oplossing. Dit houdt in dat er een combinatie gemaakt is van een warmtepomp met (efficiënte) gasverwarming door middel van een HR-ketel.

Hoe werkt dat? Koud leidingwater dat normaal naar de CV ketel loopt, wordt door elektriciteit te gebruiken opgewarmd door de warmtepomp.  Zo wordt het water verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 35 tot 45 graden Celsius. Door dit voorverwarmde water direct te koppelen aan de HR-ketel, hoeft de ketel veel minder gas te gebruiken. Hierdoor kan de woning worden verwarmd zonder dat er heel veel gas wordt verbruikt. Hoe mooi is dat?