Buurtwarmte Paddepoel

Paddepoel

Buurtwarmte Paddepoel

We weten het inmiddels allemaal, de gaskraan moet dicht. In Paddepoel kijken we daarom met bewoners naar nieuwe manieren van warmtevoorziening. Zo hebben we een schone en collectieve manier van verwarmen ontdekt; een gezamenlijk warmtenet. Daar komt geen gas meer aan te pas. Het buurtwarmtenet komt in handen van de bewoners zelf. Er wordt dus geen winst gemaakt door commerciële derden. Dat betaalt zich uit in voordeel voor de bewoners.

Gasvrije warmte

In de praktijk bestaat een buurtwarmtenet uit een warmtecentrale en een warmtenetwerk. De warmtecentrale is  een gebouw, ter grootte van een huis, dat onder meer zonnepanelen, een warmtepomp en een opslagvat voor warm water herbergt. Door ondergrondse leidingen, het buurtwarmtenetwerk, stroomt de gasvrije warmte naar de aangesloten huizen in de buurt.

Vrijwillig aansluiten

Bewoners uit Paddepoel krijgen de kans om zich vrijwillig aan te sluiten op het gezamenlijke buurtwarmtenet. De huizen worden verwarmd door middel van groene stroom en gaan dus helemaal van het gas af. De deelnemers worden zelf mede-eigenaar van het warmtenet.  Zij kunnen meedenken, meebeslissen en meeprofiteren. Het netwerk wordt ook een financieel aantrekkelijk alternatief voor gasloos wonen in bestaande huizen. Wel wordt er een investering van de deelnemers verwacht. Praktisch gezien is er overigens weinig rompslomp. Radiatoren kunnen gewoon in huis blijven hangen en alleen de CV-ketel maakt plaats voor een warmtewisselaar.

Collectieve oplossing

Het buurtwarmteproject is interessant voor alle Paddepoelers die nadenken over  betaalbaar gasloos wonen. Dit kan het beste als je individuele maatregelen combineert met een collectieve oplossing. Buurtwarmte Paddepoel zal een buurtwarmtenet dan ook combineren met een aanbod voor voordelige woningverbetering.

Deel dit project

Voor een groter succes kunt u dit project delen op Twitter of Facebook, laat zien dat u betrokken bent!

Delen met:

Buurtwarmte met en voor bewoners

Op dit moment is het project Buurtwarmte Paddepoel nog in de verkenningsfase. Maar wijkbewoners kunnen nu al meepraten en meedoen. Dat kan via bewonersbijeenkomsten, een klankbordgroep en werkgroepen rond thema’s als communicatie en techniek. Zo zorgen we dat buurtwarmte echt iets wordt voor en met bewoners.

Meedoen of vragen

We willen graag horen wat jij van dit bewonersinitiatief vindt. Misschien ben je enthousiast en wil je meedoen? Ben je geïnteresseerd in deze duurzame en betaalbare manier van verwarmen? Heb je vragen of zorgen? Wil je meedenken en -praten? Kom langs op een van onze informatiebijeenkomsten of laat hier je gegevens achter.

Ervaringen

Met zo’n buurtwarmtenet zijn al veel goede ervaringen in binnen- en buitenland. Zo hebben bewoners van Culemborg een eigen warmtevoorziening gerealiseerd: Thermo Bello. Bij onze noordelijke buren in Denemarken weten ze haast niet beter. In de hoofdstad Kopenhagen is 98 procent van de gezinnen al tientallen jaren aangesloten op lokale warmtenetten. Warmtebedrijven mogen geen winst maken en veel netten zijn er in eigendom van de bewoners.


Buurtwarmte Paddepoel is een initiatief van Paddepoel Energiek en Grunneger Power.