Reitdiep loopt warm voor informatieavond ‘Alles over warmte(-pompen)’

28 februari 2020

Duurzame warmte genoeg op de kennisavond ‘Alles over warmte(-pompen) in het Wijklokaal van Reitdiep. De woensdagavond, georganiseerd door de duurzaamheidscommissie van het wijkbestuur in samenwerking met Grunneger Power, is bedoeld om de vragen over duurzame warmtevoorzieningen concrete handen en voeten te geven. Want we moeten allemaal aan de slag! En de Reitdiepers willen wel aanpakken, zo blijkt, want de zaal van de wijkvereniging zit vol met zo’n 75 wijkbewoners.

Mirjam, GP’er én wijkbewoners, trapt de avond af. “Er zijn veel goede scenario’s voor de relatief nieuwe woningen in Reitdiep, we kunnen hier bijna allemaal over op volledige elektrische warmte. Maar hoe kunnen we die stappen gaan zetten, en welke vragen leven er vooral in de buurt?”

Overzichtelijke keuzes
In een drietal presentaties zijn de wijkbewoners bijgepraat over verschillende mogelijkheden in hun eigen warmtevoorziening. En al snel vliegen de termen door de lucht: van luchtwarmtepomp tot warmtenet, en van een hybride-oplossing tot aquathermie. Hans Klunder van M3-energie brengt het al snel terug tot een handzaam lijstje. “Er zijn natuurlijk altijd ‘cowboys’ die eigen duurzame oplossingen hebben. Maar de bewezen en betaalbare opties voor deze wijk zijn vrij overzichtelijk”.

Voor elke woning en bewoner is er een eigen route tot aardgasvrij. Hans: “Aardgasvrij is geen doel op zich. Denk na, kies en vergelijk bewust welke route het best bij jou en je woning past. Het hoeft echt niet allemaal vandaag. Maar wel morgen of overmorgen”.

Reitdiepers zijn al bezig
Wijkbewoner Chris deelt in zijn presentatie zijn ervaringen met zijn aardgasvrij-oplossing: “Ik heb een buiten-warmtepomp voor verwarming, en twee boilers voor warm tapwater: een zonneboiler en een elektrische boiler.” Dat hij het zelf heeft ingebouwd heeft ongetwijfeld gescheeld in de kosten, maar Chris rekent de zaal voor dat het overstappen op elektrische voorzieningen goed betaalbaar was. “En mijn stookkosten zijn gelijk gebleven”. Chris biedt wijkbewoners aan om eens bij hem langs te komen om met eigen oren en ogen te ervaren wat het betekent om een warmtepomp in huis te hebben. Wijkbewoners die hier ook belangstelling voor hebben kunnen zich melden bij de duurzaamheidscommissie via
duurzaamreitdiep@gmail.com.

Menno sluit de avond af met een initiatief voor gezamenlijke warmtevoorziening op basis van aquathermie. Hierbij wordt relatief warm oppervlaktewater als warmtebuffer gebruikt door een grote buurt-warmtepomp. Met een warmtenet wordt de warmte dan verspreid naar de woningen. De initiatiefnemers richten zich in haar eerste plannen op de zogenaamde Noordelijke Eilanden van Reitdiep, en delen kennis en ervaring graag met de andere bewoners van de wijk. Je kunt in contact komen met Menno en de andere initiatiefnemers via de duurzaamheidscommissie.

Aan de slag
“Er is hier al zoveel kennis in de wijk”, vertelt GP’er én wijkbewoner Mirjam. “Aan plannen en ambities is hier in de wijk geen gebrek, maar nu moeten we ook aan de slag!”. Tijdens de avond over warmtepompen zijn de vragen en ideeën genoteerd. De komende tijd gaat de duurzaamheidscommissie, onder begeleiding van Grunneger Power, bezig om meer workshops en bijeenkomsten te organiseren om gezamenlijk stappen te zetten richting een aardgasvrije wijk.

Ook aan de slag met je wijk? Check of jouw buurt al samen actief is!

VERVOLGSESSIE: “Aan de slag met een warmtepomp”
Onze energiecoach Richard heeft aangeboden om een kleine groep wijkbewoners te begeleiden in het maken van een stappenplan op maat om de overstap naar een warmtepomp in kaart te brengen. Naast de noodzakelijke aanpassingen aan de woning komen ook het doorrekenen van de kosten en het in kaart brengen van subsidies aan bod. Woon je in Reitdiep en sta je binnenkort voor de keuze om wel of niet over te stappen op een (hybride) warmtepomp? Meld je dan snel aan voor deze (gratis) workshop! Er is plek voor 10 huishoudens (Vol = echt vol!). De workshop vindt plaats op woensdag 25 maart van 19.30 tot 21.30u in het wijklokaal.