3 September 2020

Rendabel verduurzamen: wat je moet weten over subsidies en financiering

Heb je een eigen huis en wil je verduurzamen? Dan kan je mogelijk aanspraak maken op een subsidie van het Rijk, de Provincie- en/of Gemeente Groningen. Die subsidies zijn soms erg onoverzichtelijk of ingewikkeld, dus we hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Heb je meer hulp nodig met subsidies of heb je hier vragen over? Dan helpt het Energieloket Groningen je verder op weg. 

Investeren in duurzamere eigen woning niet rendabel? Dat is het vaak wél als je gebruik maakt van een “natuurlijk moment”. Bijvoorbeeld een verbouwing of het vervangen van je kozijnen. Daarnaast helpen de landelijke, provinciale en -gemeentelijke overheid je op weg met verduurzamingssubsidies.

Maak een verduurzamingsplan voor jouw woning. Neem daarin een planning op met natuurlijke momenten, combineer verschillende maatregelen en maak gebruik van subsidies. En weet; zonnepanelen, spouwmuurisolatie en het vervangen van enkelglas kunnen altijd uit.


Ik wil aan de slag met (glas, dak, vloer, muur of gevel-)isolatie, verbeterde ventilatie, helemaal van het gas af of zelfs naar een energieneutrale woning.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
Tot 30% van de investeringskosten, minimaal twee isolerende maatregelen.

Deze subsidie is tot 31 december verhoogd tot 30% (+10%) van de investeringskosten.


Ik wil gasloos verwarmen met een warmtepomp en/of zonneboiler (niet voor nieuwbouw)

Investeringssubsidie Duurzame Energie
Lucht- en hybridewarmtepomp: Subsidie van €1.100. Is het vermogen hoger dan 1 kilowatt, dan krijg je voor elke kilowatt extra €100 euro aanvullende subsidie. Daarnaast is er een bonus voor zeer zuinige (A+/++) warmtepompen.

bodem-warmtepompen: tot 10 kilowatt €2.500 subsidie, plus een aanvullende €100,- voor elke kilowatt extra vermogen

Zonneboiler: afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Bedrag tussen de € 500 en € 2.500.


Ik wil een groen dak op mijn woning aanleggen

Subsidie groene daken
Subsidie per oppervlakte: van 6 tot 100 m2 groen dak is er 30 euro per m2 subsidie beschikbaar. Tot 250 m2 maak je aanspraak op 20 euro per m2 en tot 1000m2 tot 10 euro per m2.


Ik heb aardbevingsschade en wil aan de slag met isolatie, duurzame(re) verwarming, energie-opwek (wind én zon) of energiebesparing

Waardevermeerderingsregeling Groningen
Maximaal €4000 euro subsidie per adres.Tipje van de zaak: het is áltijd het juiste moment voor kleine maatregelen. Onze vrijwillige wijk-energiecoaches helpen je graag met de juiste maatregelen. En zij stellen bovendien een gratis energiebespaartas voor je samen ter waarde van €80. Gratis en voor niets!

 

Heb je extra financiering nodig voor de verduurzaming van je woning? Dan kan je overwegen hier een lening voor af te sluiten. Meer hierover kan je lezen op deze pagina van het Energieloket Groningen.


Share this Post