Hester liep stage bij Grunneger Power en deelt haar ervaring

Hester liep tijdens haar studie milieukunde in totaal een jaar stage bij Grunneger Power. Omdat het best lastig kan zijn om te bedenken hoe een stage bij een duurzame organisatie als de onze is, deelt ze haar ervaring graag met jou!

‘Tijdens mijn stage vond ik mijn passie voor biodiversiteit en ecologie. Terwijl ik dit tijdens de studie juist vermeed!’

Hester Bax

Vanuit mijn studie milieukunde in Leeuwarden ben voor mijn vierdejaars stage bij GP (Grunneger Power) terechtgekomen. Ik merkte meteen dat ik serieus als collega werd gezien en niet als stagiaire die de koffie haalt. Ook omdat het er veel jonge collega’s zijn, wat heel fijn is voor de aansluiting. Ik mocht direct meewerken in verschillende projecten. Ook was ik vrij om zelf iniatief te nemen. Zo heb ik bijvoorbeeld intern onderzoek gedaan naar het duurzame gedrag van GP. Ik onderzocht hoe medewerkers naar het werk reizen en of er manieren zijn voor afvalscheiding, duurzame boodschappen en kantoorartikelen.

Tijdens je stage bij Grunneger Power zit je niet alleen maar achter je bureau. Zo bezocht ik onder andere een zonnepark in Brabant om te kijken hoe ze daar fruitteelt op het park telen. Verder bezocht ik locaties om dakscans voor het plaatsen van zonnepanelen te maken. En ik ging mee naar het evenement Hieropgewekt van overkoepelende energiecoöperatie HIER. Ook de sociale kant van GP is iets wat ik erg leuk vind. Je gaat veel met mensen om, organiseert informatieavonden en houdt binnen de projecten rekening met de wensen en mogelijkheden van mensen.

Voor het project biodiversiteit op de zonneparken ging ik mee naar de zonneparken. We brachten daar de flora en fauna in kaart. Hier vond ik mijn passie voor biodiversiteit en ecologie. Terwijl ik dit tijdens de studie juist vermeed! Het meewerken aan de handreiking Biodiversiteit die we opstelden voor andere energiecooperaties, was een van de hoogtepunten van mijn stage.

Na mijn vierdejaars-stage overlegden we over een afstudeerstage. Er kwam een onderwerp uit en ik ging aan de slag. Hiervoor onderzocht ik in Loppersum de mogelijkheid om PVT-panelen (zonnepanelen die ook warmte opwekken) aan te sluiten op het warmtenet. Dat dit een echte casus was maakte het een leuk en motiverend onderzoek. Tijdens het onderzoek ben ik een aantal keren in Loppersum geweest om de omgeving te bekijken. Verder deed ik hiervoor veel bureau-onderzoek en rekenwerk. Uiteindelijk besloot de coöperatie de PVT-panelen niet te installeren. Uit mijn onderzoek bleek ook dat dit niet rendabel zou zijn!

Inmiddels heb ik mijn diploma gehaald en werk ik bij GP. Dit wilde ik graag omdat de werkzaamheden heel divers zijn, er ruimte is voor eigen projecten en je samenwerkt met een team van leuke collega’s. Een keer in de maand is er een GP-middag waarop we elkaar vertellen waar we mee bezig zijn, nieuwe dingen leren en afsluiten met een goede borrel. Monitoren (dus het in kaart brengen van de flora en fauna op zonneparken) doe ik nog twee keer per jaar en dat is eigenlijk het leukst van mijn werk!

Hester monitoring landscape

Hier monitort Hester de flora en fauna op een zonnepark voor het project Biodiversiteit op de zonneparken.