De toolbox
voor het samen verduurzamen van je straat, wijk of dorpSamen kun je meer dan alleen. Samen inkopen zorgt voor financieel voordeel. Samen aan de slag zorgt voor het mooier maken van je gedeelde omgeving, zoals je dorp, wijk of straat. En dat kun je ook op je sportclub of werk doen. Maar, wat kun je samen doen, hoe werkt dat dan? Anderen zijn je voorgegaan, en om hiervan te kunnen leren is kennis en ervaring gebundeld.
Vanuit Grunneger Power bieden we gratis professionele ondersteuning aan iedereen die gezamenlijk bezig wil gaan met verduurzaming. We maken daarbij gebruik gemaakt van een “toolbox”; een stappenplan en middelen om groepen mensen te helpen met het verduurzamen van straat, wijk, of dorp. Deze is samengesteld, in samenwerking met onderzoeksinstellingen, wijkinitiatieven en Energieloket Groningen, en vooral met onze leden.
Stap 1 - samen het initiatief nemen: wat willen we?
Wanneer je een aantal toffe acties hebt ondernomen in de wijk, kan het helpen om samen een bewonersinitiatief of -coöperatie te vormen. Jullie initiatief krijgt dan een meer formele status in de wijk, en met een herkenbare naam zorgt dit ook voor meer bekendheid onder de bewoners. Soms is het handig om een werkgroep te vormen, sommige initiatieven kiezen er juist voor om een coöperatie te zijn. Dit is een vorm van zelforganisatie, waarin je gezamenlijk profiteert van de voordelen van een collectief.
Wist je dat er in Nederland al bijna 500 energiecoöperaties en -initiatieven bestaan? Dat zijn echte vooroplopers, die de positieve uitdaging om hun wijk, dorp of stad mooier en duurzamer te maken omarmen. En daar zijn jullie er één van! Wij kunnen je helpen bij het oprichten van een coöperatie. Samen met de Groninger Energiekoepel hebben we inmiddels een tal van coöperaties ondersteund, en dat worden er wekelijks meer.
En hoe kom je er nu achter wat de medebewoners van jouw straat/buurt/dorp graag willen? Waar houden zij zich mee bezig, en wat maakt dat zij geïnteresseerd zijn of raken in de thema’s waar jullie initiatief zich mee bezighoudt? Er is maar één beste manier om daarachter te komen; door het hen te vragen. Met een bewonersonderzoek krijg je een bruikbaar inzicht in de wensen, zorgen en voorwaarden uit jullie wijk.
Vergeet daarbij niet verder te vragen dan duurzaamheid. Je bereikt eenvoudig meer bewoners als je vraagt naar de thema’s die aansluiten bij hun leefwereld. Vergeet de koppelkansen dus niet. Vraag bijvoorbeeld naar comfortabeler, groener wonen en naar de behoefte voor die gezamenlijke moestuin. Uiteindelijk betrek je meer bewoners als zij geloven er direct profijt van te hebben. Dat kunnen verduurzamingsmaatregelen zijn, een lagere energierekening, een groenere buurt, het opknappen van de speelplaats of gewoon gezellig samenkomen.
Jullie zijn er klaar voor; ideeën voor de het verduurzamen van de woningen en het mooier maken van jullie wijk, zijn er in overvloed. Jullie zijn aan het pionieren, en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Dat klinkt veelbelovend!
Nu willen jullie de hort op, en het verhaal delen met medebewoners. Maar hoe krijg je hen zover dat ze massaal meedenken en mee willen doen? Hoe zet je ook hén in de willen-stand? Ook hiervoor geldt weer; sluit aan bij de behoeftes van bewoners en luister. Dat mag vooral best gezellig zijn; organiseer een pubquiz in de buurtkroeg of een (vegetarische) barbecue op straat. Jullie leren elkaar beter kennen, bewoners voelen zich verbonden, en jullie krijgen een praktisch beeld van de wensen en behoeften over mooi en duurzaam wonen in jullie wijk. Er is nog alle tijd om later meer de diepte in te gaan!

Wist je dat er in Nederland al bijna 500 energie-initiatieven en -coöperaties bestaan?

Zelf beslissen wat er gebeurt in jouw wijk, straat en Stad, op het gebied van verduurzaming.
Stap 2 - wat kunnen we?
De typische jaren-dertig-portiekwoningen in Helpman, de oude boerderijen in Noordlaren en bouwfondswoningen in Paddepoel; geen straat, wijk of dorp is hetzelfde opgebouwd. Elke wijk en elk dorp kent haar eigen woningtypologieën, die vaak gerelateerd zijn in het jaar waarin ze zijn gebouwd. Bovendien zijn ook de bewoners anders; iedereen heeft zijn of haar eigen wensen. Er zijn vaak een boel verschillende eigenaren; een deel is particulier, maar hebben ook één of meerdere woningcorporaties hebben huizen in het bezit.
Om te beoordelen hoe de bewoners van jullie wijk effectief kunnen verduurzamen, is het buitengewoon handig om inzicht te hebben in de feiten en de samenstelling van de buurt. Deze factsheet op maat geeft gedetailleerde informatie over o.a. bouwjaar, eigendomsgegevens, het energieverbruik en woningtypes en -waarde van de woningen in jullie wijk of dorp.
Stap 3 - samen doen
Hup, aan de bak! Nu alle behoeftes zijn geïnventariseerd en plannen goed zijn voorbereid, gaan we ze uitvoeren. Opties zijn:
Wil je graag zelf groene stroom opwekken, maar heb geen eigen dak? Heb je geen geschikt dak voor zonnepanelen? Of heb je juist een dak ter beschikking, waarmee je andere wilt laten profiteren van de voordelen van zonne-energie? Start dan, samen met andere buurtbewoners, een gezamenlijk zonnedak of een kleine wijkwindmolen. Hierdoor produceer je tóch je eigen groene energie en bespaar je op je energierekening!
In het coöperatief ontwikkelen van gezamenlijke zonnedaken en wijkwindmolens, werken we samen met het landelijke kennisplatform Hier Opgewekt. Zo is onze kennis over de nieuwste ontwikkelingen in wet- en regelgeving up to date. Andersom dragen wij juist bij aan verdere kennisontwikkeling door een uniek inkijkje te geven in de geleerde lessen uit Groningen en deze te delen met andere initiatieven uit het land.
Nu de gaskraan dichtgaat, kijken we met elkaar naar andere manieren van warmtevoorziening. Een schone en collectieve manier van verwarmen is een gezamenlijk warmtenet. Daar komt geen gas meer aan te pas. Een coöperatief warmtenet komt in handen van de bewoners zelf. Bewoners hebben invloed en zeggenschap. Zij kunnen meedenken in en -adviseren over de manier waarop het warmtenetwerk wordt vormgegeven. In Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen worden de mogelijkheden voor een collectief warmtenet onderzocht. De waardevolle lessons learned die hier worden opgedaan, delen we graag. Samen met gemeente Groningen kunnen we onderzoeken in welke andere wijken van Groningen een warmtenet als dit mogelijk zou kunnen zijn.
Samen met de landelijke koepelorganisatie voor energiecoöperaties Energie Samen werken we aan kennisontwikkeling en -uitwisseling rondom coöperatieve warmtenetten. Daarbij maken we dankbaar gebruik van de ervaringen van succesvolle warmte initiatieven zoals in Culemborg en Wageningen en zelfs in Denemarken.
Staan er in jullie buurt woningen van woningcorporatie Nijestee? Dan kunnen de bewoners eenvoudig zonnepanelen op hun dak krijgen! Voor huurders is dat áltijd voordelig voor milieu én portemonnee. Want zij gaan er financieel áltijd op vooruit. Meer dan 200 Groningse daken zijn op deze manier reeds voorzien van panelen. Kunnen wij daar samen met jullie nog meer van maken?
Ook andere woningcorporaties maken plannen om Groningse woningen te verduurzamen. Is er in jullie wijk behoefte aan een aanbod voor de bewoners van sociale huurders? Dan ondersteunen wij je graag in het gesprek met de corporaties en helpen je de plannen te presenteren aan bewoners.

Samen kunnen we meer dan alleen.