28 November 2019

Veel steunverklaringen na presentatie concept Buurtwarmte Paddepoel

‘Het wordt hoog tijd dat we stoppen met gas uit onze kwetsbare bodem te pompen. Daarom hoop ik dat iedereen uit mijn buurt mee wil doen met dit mooie plan!’ Actieve buurtbewoonster Syt (86) wond er geen doekjes om tijdens haar openingsspeech bij de presentatie van het conceptplan Buurtwarmte Paddepoel. Zij was dan ook een van de eerste Paddepoelers die een steunbetuiging tekende. Behalve Syt waren nog zo’n honderdzestig bewoners en andere geïnteresseerden dinsdagavond aanwezig op de Bisschop Bekkersschool. Ze werden in drie verschillende klassen bijgepraat over wat het conceptplan Buurtwarmte Paddepoel precies inhoudt.

Grote opkomst
Het beloofde ver van tevoren al een bijzondere avond te worden. De opkomst was daarom groter dan verwacht. De presentatie werd van de Plutozaal verplaatst naar de grotere Bisschop Bekkersschool. En daar, tussen de klimrekken en Sinterklaasslingers in de gymzaal, werd het behalve een interessante ook een gezellige bijeenkomst. ‘Helaas zijn wij, aan de andere kant van de Zonnelaan, nog niet aan de beurt’, zegt Stida uit de Mercuriusstraat terwijl ze in haar kopje koffie roert. ‘Maar ik vind het ontzettend leuk dat hier in Paddepoel zoiets bijzonders gebeurt’.

   

Pientere vragen
Overdag is het lokaal het domein van de kinderen van groep 8 en juf Mirjam, maar op deze avond werd de ruimte omgedoopt tot ‘Klas 1’ van Henk-Jan Falkena. Hij is behalve bewoner van de Uranusstraat ook milieukundige en een van de initiatiefnemers van Buurtwarmte Paddepoel. Hij had de toehoorders op zijn hand met drie haarscherpe animaties op het grote Digibord. Hierbij legde hij onder meer uit dat de warmte uit bodemwater wordt gehaald, dat ook weer teruggepompt wordt. En dat de buizen van het warmtenet niet door de voortuin maar door de kruipruimtes gaan. ‘Krijg je dan niet enorm veel warmteverlies?’ Was een van de vele pienter vragen uit het publiek. André Knol van het betrokken ingenieursbureau Tebodin kon de bezoekers geruststellen. ‘De buizen zijn zo goed geïsoleerd dat dat te verwaarlozen is’. Henk-Jan legde vervolgens uit dat er voor de geplande warmtecentrale, vlakbij het Reitdiep, geen bomen hoeven worden gekapt. ‘Er komt natuurlijk ook een groen dak op’, verduidelijkte hij, ‘met zonnepanelen.’ En nee: ‘De warmtecentrale is zo goed ingepakt dat omwonenden daar geen geluidsoverlast van hebben’.

Zelf grip
‘Er gebeurt zoveel om ons heen op het gebied van energie en klimaat, het meeste gaat langs ons heen. Het is ongrijpbaar. Maar dit is een echt lokaal project en daar heb ik zelf grip op’, zei buurtbewoonster Berna Holleboom die middenin het pilotgebied woont. Ze praatte nog even na met Paddepoeler Hille die het als bewoner van de Coronastraat jammer vindt dat zijn huis nu nog buiten het project valt. ‘Ik zie het zo, de rest van Nederland profiteert van het gas en wij krijgen er de aardbevingen van,’ aldus de strijdbare buurman. ‘Het zou dus mooi zijn als we de energievoorziening in eigen handen krijgen’. Hij wilde zich nog even verdiepen in het splinternieuwe magazine maar beloofde de steunbetuiging online te tekenen.

Niet duurder
In de tweede klas, die van Dr. Ir. Peter Breithaupt, ging het over de cijfers. ‘Wat moeten we hiervoor gaan betalen?’ Was een veelgehoorde vraag onder de aanwezigen. En: ‘Wat gaat er met de gasprijs gebeuren en wat betekent dit alles voor onze energierekening?’ Peter gaf aan niet in de toekomst te kunnen kijken wat betreft de gasprijs. ‘Maar nu de gaskraan wordt dichtgedraaid is het vrijwel zeker dat die prijs flink omhoog gaat’. Verder legde hij precies uit wat de Drie Beloftes zijn van Buurtwarmte Paddepoel: ‘Aansluiten op buurtwarmte mag niet duurder zijn dan de kosten voor aardgas en een eigen cv-ketel. Ten tweede betalen deelnemers aan Buurtwarmte geen kosten bij de overstap van gas naar het warmtenet’, garandeert hij de klas. En tot slot: ‘We gebruiken écht een duurzame bron. Negentig procent komt van groene stroom en de overige tien procent komt als back-up van synthetische, schone olie’.

   

Kookplaat op maat
Hoewel enthousiast over alle slimme techniek bespreekt buurvrouw Stida in de gymzaal de mogelijke nadelen van een warmteaansluiting, samen met buurman Klaus. ‘Zo’n inductiekookplaat past natuurlijk niet in mijn aanrecht’, peinst ze. ‘Dus moet ik een nieuw aanrecht kopen en daar passen de kastjes waarschijnlijk niet meer bij. Voor je het weet komen er bij zo’n aansluiting nog de kosten van een nieuwe keuken bij.’ Ingenieur Peter Breithaupt ontkracht deze theorie al snel: ‘Ik heb bij mij thuis het gasstel verruild voor een elektrische kookplaat’. Hij grijnst: ‘We tilden de ene eruit en de ander erin. Het paste tot op de millimeter’.

Past bij Groningers
Els Struiving en Steven Volkers van Buurtwarmte Paddepoel stonden ondertussen voor Klas 3. Zij vertelden over de haalbaarheid van het project, wat er allemaal voor nodig is, welke financiering en hoe Buurtwarmte Paddepoel zakelijk in elkaar zit. Er werd ook uitgelegd dat het warmtenet en de warmtecentrale uiteindelijk via een coöperatie in handen van de bewoners zelf komt. ‘Dat past wel bij ons Groningers’, zei een aanwezige trots. ‘Dan zijn we dus niet meer afhankelijk van grote energiebedrijven of Den Haag’.

Tientallen steunverklaringen
Veel bezoekers arriveerden aanvankelijk met vraagtekens en een gezonde dosis argwaan. Bij het napraten was het overgrote deel heel positief. Tientallen buren tekenden ter plekke een steunverklaring voor Buurtwarmte Paddepoel. ‘We moet er nu bij zijn’, lichtte een bewoner toe terwijl hij zijn naam invulde.  Mevrouw Haayer uit de Uranusstraat komt ook in aanmerking voor het project en is blij met het conceptplan. ‘Ik vind het een heel sympathiek idee maar ook belangrijk om een duurzaam alternatief voor aardgas in te voeren.’ Ze kijkt de volle gymzaal in en stelt tevreden vast: ‘Ook veel oudere bewoners voelen zich geroepen om wat te veranderen. Niet alleen de jongeren’, aldus mevrouw Haayer. ‘Dus ik ga zeker een steunbetuiging tekenen. Nee, niet op papier’, lacht ze, ‘ik doe dat gewoon online. Veel makkelijker’.


Share this Post