Veel vraag naar onafhankelijke energie advies Wijk-energiecoach Bé: ‘Er is zoveel mogelijk, ook dingen waar je niet zo snel aan denkt.”

26 april 2021

In een wereld waarin mensen zich steeds bewuster worden van het belang van duurzaamheid, biedt Bé van der Heide een helpende hand. Als vrijwillige energiecoach in samenwerking met Oosterpoort Duurzaam geeft hij onafhankelijk advies aan Groningers die hun huis duurzamer en groener willen maken. En daar is veel vraag naar. “Hartstikke leuk”, vindt Bé. “En een goede beweging naar verduurzaming.”

Met veel plezier is Bé nu sinds een jaar energiecoach. Hij adviseerde sindsdien al een behoorlijk aantal buurtbewoners over maatregelen om energie en geld te besparen. De adviezen variëren van het vervangen van ramen tot kleinere, minder kostbare aanpassingen. Vooral dat advies op maat vindt hij belangrijk. “De adviezen moeten laagdrempelig zijn en voor iedereen. Ook mensen met een kleine beurs moeten met vragen kunnen komen en daarop antwoord krijgen.” Zelf kijkt hij daarom goed naar wat past bij de bewoner in kwestie. Want ook kleine aanpassingen kunnen een enorm verschil maken. “Er is zoveel mogelijk, ook dingen waar men niet zo snel aan denkt.” 

Groningers die graag advies willen over het verduurzamen van hun huis, kunnen via het Energieloket Groningen of via energiecoöperatie Grunneger Power een gesprek aanvragen met een energiecoach. Zij koppelen vervolgens de bewoner aan de energiecoach van de eigen wijk. En daar is veel animo voor. Bé heeft het dan ook lekker druk met het geven van advies aan zijn buurtgenoten. Nieuwe energiecoaches zijn meer dan welkom. “Het zou heel mooi zijn om nog een extra energiecoach in de wijk te hebben, omdat we dan nóg meer kunnen doen.” Hij kan het iedereen aanraden. “Het is echt hartstikke leuk om te doen”, zegt hij daarover. Lachend: “Ten minste, ik vind van wel. Wat is er nou leuker dan iemand te kunnen helpen?”

Het helpen van anderen is een belangrijke motivatie voor Bé om zich zo actief in te zetten als energiecoach. “Maar ik word ook enthousiast van de toenemende mate waarin mensen geïnteresseerd zijn in adviezen over verduurzaming.” Een goede ontwikkeling, vindt hij. En ook één die aansluit bij zijn persoonlijke drijfveer om zich sterk te maken voor een duurzame samenleving. “Ik zou graag voor onze kinderen en kleinkinderen en alles wat daar misschien nog achteraan komt een gezonde wereld achterlaten. En dat bereik je misschien niet alleen met energie besparen, maar het is wel een belangrijke stap. Dus voor iedereen die met een vraag zit over energiebesparing, neem vooral contact op met jouw wijk-energiecoach!”