2 December 2019

Waar een wil is, is een Korreweg: De oude wijken gaan samen verduurzamen

Groningen staat bol van de actieve wijken. Waaronder ook de zogenaamde oude wijken: Korrewegwijk, Indische Buurt en de Hoogte. Hier is werkgroep de Groene Korrewegwijk met een gemotiveerd team van groene enthousiastelingen – Daniele, Kris, Loek, Svea, Rob en Annemarie – bezig met het verwezenlijken van hun schone missie. De zes willen de wijk aanzetten tot nadenken over hoe ze de wijk mooier, groener en duurzamer kunnen maken.

“Je moet het doel tastbaar maken”, zo vertelt Daniele, een van de initiatiefnemers. “Door verduurzaming willen we dat bewoners aan het eind van de maand wat geld overhouden en dat de wijken, buurten en straten nog gezelliger worden”. Want verduurzaming heeft ook een functie in de sociale cohesie: “Door samen aan de slag te gaan met verduurzaming en vergroening leer je je buurtgenoten (beter) kennen. En samen werk je ook aan een sociaal plan voor mensen in de buurt met bijvoorbeeld een bijstandsuitkering”.

“We willen er niet te veel ingewikkelde woorden aan wijden: het gaat uiteindelijk om een goed gevoel aan het einde van de maand.” – Daniele


Mirjam van Grunneger Power ondersteunt de werkgroep met ervaringen uit andere buurten, kennis van de coöperatie en het opzetten van de communicatie. “Vorige week organiseerde de werkgroep een eerste buurtbijeenkomst. Maar ik kon niet inschatten hoeveel mensen op hun vrije avond zouden komen. De leden van de werkgroep wisten zeker dat er genoeg mensen zouden komen, dus daar heb ik op vertrouwd”.

De groene Korreweg-bewoners bleken die inschatting goed te hebben gemaakt: bijna honderd wijkbewoners liepen uit naar Het Floreshuis. Samen met buurtbewoners en partijen als het Energieloket, coöperatie Zon op alle Daken en Grunneger Power werd op de avond verkend hoe de buurt samen kan optrekken in het verduurzamen. Mirjam: “De buurt wil echt heel graag, en dat is super leuk om te zien. Want enthousiasme werkt ook heel aanstekelijk. Maar waar beginnen we? Vanuit Grunneger Power geven we dan advies: vorm een groep met enthousiaste buren, begin met kleine concrete stappen en deel én vier je resultaten met de buurt.”

Genoeg te doen
Bijna wekelijks komen de mannen en vrouwen van de werkgroep samen in Wijkcentrum het Floreshuis. Loek: “We zitten aan tafel met de gemeente, de wijkvernieuwing en Grunneger Power. Dat is voor nu druk genoeg, want in deze fase zijn we vooral bezig met het uitzetten van de grote lijnen”. “Maar”, zo haakt Daniele aan, “We willen zo snel mogelijk met buurtbewoners aan de slag. Want als je eenmaal concreet aan de slag gaat blijft men betrokken”.

Er wordt nu vooral gekeken naar het meekrijgen van woningcorporaties. Want zo’n 80% van de woningen in de Korrewegwijk is in eigendom van corporaties als Lefier. Die hebben hun eigen verduurzamingsopgaves. “In 2021 moet het energielabel van alle woningen naar een gemiddeld label B. We willen daarom ook heel graag samenwerken met de corporaties. Om te kijken waar de kansen liggen en of we elkaar niet kunnen helpen.”

 

Benieuwd naar méér inspirerende buurtinitiatieven? Die vind je op onze Samen Actief pagina.

 


Share this Post