Waarom je nú mee moet doen met Buurtwarmte

16 april 2021

De komende periode zijn er verschillende bewonersbijeenkomsten rondom “Buurtwarmte” in de Groningse wijken Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel. Bewoners worden actief gevraagd hieraan deel te nemen. En dat is een unieke kans: een warmtenet wordt maar één keer aangelegd. De tijd om als bewoner mee te doen in de ontwikkeling ervan is daarom nu.

 

Warmte in plaats van aardgas
Warmte is een duurzaam alternatief voor aardgas. Op een aantal plekken in Groningen wordt een warmtenet aangelegd, zodat huishoudens gebruik kunnen maken van warmte als duurzame energiebron. Dat is belangrijk, omdat we binnen nu en 2035 in de gemeente Groningen geen aardgas meer gebruiken. Zoals je nu een energieleverancier hebt voor gas, krijg je straks dus een warmteleverancier. 

Power to the people
Zo’n warmteleverancier, dat kan bijvoorbeeld een groot, commercieel bedrijf zijn of een gemeente. Er zijn ook lokale initiatieven, voor en door bewoners. In Groningen is Buurtwarmte hét lokale initiatief als het gaat om warmte. Bij Buurtwarmte zeggen we; die grote bedrijven heb je niet nodig; als bewoners kunnen we zelf onze eigen warmteleverancier zijn! Dat betekent dat jij onderdeel bent van de ontwikkeling van het warmtenet, én dat de warmte die er doorheen stroomt van jou en je buren is. Hierdoor ga je meebepalen hoe het warmtenet eruit komt te zien, en profiteren jullie maximaal van eerlijke tarieven. Een warmtenet realiseren, dat doe je niet op een verloren zondagmiddag. Grunneger Power maakt dat in het komende jaar samen met bewoners van delen van Vinkhuizen, Selwerd en Paddepoel mogelijk.

Alle vragen op tafel
Samen doorlopen we het Buurtwarmte-participatieproces. Daarin gaan we op zoek naar de feiten, en elkaars wensen. Waar praten we specifiek over? Waar kan de warmtecentrale komen te staan? Moet ik dan nieuwe radiatoren in huis? Over hoeveel geld praten we überhaupt? Wanneer gebeurt dit in mijn wijk? Waar zeg ik eigenlijk ja of nee tegen? Samen die antwoorden op tafel krijgen, dat noemen we bij Grunneger Power op z’n engels: “joined fact finding”. In het proces dat we samen met bewoners doorlopen is die joint fact finding een constante. Zo kan iedereen er gerust op zijn dat alle vragen en onduidelijkheden op tafel komen. Antwoord krijgen op al deze vragen is geen gemakkelijk proces. Er ontstaan ingewikkelde gesprekken, daarom faciliteert Grunneger Power dit proces. Aan het eind van het proces ligt er voor elke buurtbewoner een helder en eerlijk aanbod klaar, waar iedereen “ja” of “nee” tegen kan zeggen. 

 

Meedoen op je eigen manier
Samen de feiten op tafel krijgen, dat doen we bijvoorbeeld in werkgroepen. De één wordt duizelig bij de gedachte om mee te doen aan een werkgroep, de ander ziet enthousiast kans om nieuwe dingen te leren en invloed uit te oefenen. Vaak horen we dat er mensen die met weinig tijd toch graag willen meedoen, of anderen die aangeven nog wat informatie nodig hebben om het hele verhaal goed te begrijpen. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, organiseren we verschillende soorten activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld (digitaal) aanschuiven bij een bijpraatsessie, zijn er informatiebijeenkomsten, kun je actief meedoen in een werkgroep, of op belangrijke momenten in het proces een nieuwsbrief ontvangen. Doe vooral mee, op je eigen manier

De tijd is nu.
Eén ding staat vast; zo’n warmtenet wordt maar één keer aangelegd. De tijd is daarom nu. Praat met elkaar, doe mee, beslis mee. En profiteer. Oók als je het spannend vind, of nog niet helemaal begrijpt. Maak gebruik van dit moment, waarop er tijd en geld is om mee te beslissen in hoe jij jouw omgeving ziet. Power to the people! Die power, dat gaat niet alleen maar over warmtenetten. Dat gaat over een eerlijke en betaalbare manier van verduurzamen. Als jij als bewoner daar niet over meepraat, gaat een ander dat voor jou invullen. Iemand die er niet woont, of iemand met een totaal andere mening of met minder zuivere intenties. En dan kun je achteraf niet meer zeggen dat je het toch anders had gewild.

Meer informatie over Buurtwarmte is te vinden op www.grunnegerpower.nl/buurtwarmte

Geplande bijeenkomsten, werkgroepen en bijpraatsessies vind je in onze agenda.