Levendige discussie over waterstof als nieuwe energiebron tijdens VPRO Tegenlicht Meet-up

8 mei 2019

Waterstof als alternatief voor gas. Het is een interessant en duurzaam idee waar de laatste tijd steeds vaker over gepraat wordt. Op televisie, in de krant en afgelopen week ook in een overvolle Pop-up-Huiskamer in de Oranjebuurt. Bewoners uit de hele Stad, kwamen daar samen voor de zogenoemde ‘Meet-up’ van VPRO Tegenlicht. Groningers organiseren op eigen initiatief lokale bijeenkomsten om na te praten over de onderwerpen in hun uitzending. Dit keer was er een uitgebreide reportage over het gebruik van waterstof als energiebron. GP-ers Els en Piet van Paddepoel Energiek zaten vooraan, samen met Wil en Jetty. Als bewoners uit Paddepoel, betrokken bij Buurtwarmte Paddepoel willen zij meer weten over de duurzame alternatieven voor aardgas in hun wijk.
Heel schaars
Dat Groningen klaar is voor nieuwe energie werd die avond wel duidelijk. Zo’n zeventig geïnteresseerden discussieerden mee over de voor- en nadelen van deze stof. Bewoners waren ook kritisch. Er blijken namelijk nog wel haken en ogen aan het gebruik van waterstof te zitten. Terwijl eerder in de VPRO-uitzending de waterstof als het ei van Columbus werd gepresenteerd, kwamen er uit de zaal ook kanttekeningen. Eén van de bewoners: ‘Het is in principe fantastisch spul, maar echt groene duurzame waterstof is erg schaars’. Hij vindt dan ook dat er zuinig met de stof moet worden omgesprongen. Het zou alleen gebruikt moeten worden bij gebrek aan betaalbare duurzame alternatieven. ‘Zo niet dan is het alsnog geen oplossing’.
Duurder
De ontwikkeling van apparaten die op waterstof werken staan overigens nog in de kinderschoenen. Nederland kent slechts 3 waterstoftankstations, en waterstofketels zijn bijvoorbeeld nog helemaal niet te koop. Op dit moment is het nog zo bewerkelijk om het te maken dat waterstof een stuk duurder is dan aardgas. Wie er overigens al wel mee aan de slag gaat zijn de mensen van energiecoöperatie Oudeschip vlakbij de Eemshaven, zij waren speciale gasten tijdens de Meet-up. Met de stroom van twee eigen windmolens, net buiten hun dorp, willen zij groene waterstof gaan maken. Hun droom is om zichzelf H2Oudeschip te noemen en alles op waterstof te laten lopen, van tractor tot warmteketel.
Meestgestelde vragen
Samen met Paddepoel Energiek, onderzoekt Grunneger Power in het project Buurtwarmte Paddepoel de energiebronnen die een alternatief kunnen zijn voor aardgas. Benieuwd wat we op dit moment van mogelijke alternatieven, zoals waterstof, biogas of all-electric vinden? Lees dan vraag 1.3 van onze veelgestelde vragen over Buurtwarmte Paddepoel. Of kom eens koffie drinken tijdens de Koffietafel, elke dinsdag tussen 13.00 en 17.00 uur in de Plutozaal (Plutolaan 329, Groningen).