‘We moeten samen aan de slag voor de toekomst van de Rivierenbuurt’

9 mei 2019

“We willen een groep mensen mobiliseren om aan de slag te gaan.” vertelt Henk Harmsma, initiatiefnemer van een duurzaamheidsavond vanuit de buurtvereniging in ‘zijn’ Rivierenbuurt. “De gemeente maakt nu plannen voor de verduurzaming van wijken. Terwijl dat ons, de bewoners, direct beïnvloedt. We kunnen dat zelf met veel meer inzicht doen.” Met een steeds groter wordende beweging van georganiseerde buurten pakken Groningers dit soort onderwerpen samen op. Mensen zoals Henk heb je nodig in iedere buurt. Het zijn de mensen die geloven in het collectief; mensen bij elkaar brengen en een verschil maken. “Wat je zelf in eigen woning kan doen is lang niet zo veel als wat we samen aan het geheel kunnen doen.”
Henk is geen echte Stadjer, maar voelt zich nergens zo op z’n plek als in Groningen. Voor zijn rechtenstudie verhuisde hij voor het eerst van het kleine Friese dorpje Aldeboarn naar de grote stad. Eerst nog liftend heen en weer tussen dorp en Stad. Maar al vrij snel huurde hij een kamer in het achterhuis van een kapperszaak. Hartje centrum, 75 gulden per maand. Een echt studentenleven heeft hij niet geleefd, zijn ouders moesten alles zelf betalen. Dus Henk kon zich eigenlijk geen studievertraging permitteren.
Na zijn studie trok Henk weer weg uit Groningen. Een lange carrière in de ambtenarij volgde. Hij werkte onder anderen bij de gemeente Bussum, later maar liefst 26 jaar bij de provincie Friesland. Na enkele jaren als hoofd ruimtelijke ordening in Dokkum en juridisch medewerker op Schiermonnikoog - “Ik ging op Schier altijd lopend van de haven naar het gemeentehuis, drie kwartier door weer en wind” - werd Henk lobbyist bij de landelijke politiek voor krimpregio’s. Uiteindelijk ging hij halverwege z’n 67ste met pensioen. Een heel leven in dienst van de gemeenschap: “Ik ben enorm gemotiveerd om te werken voor het algemeen belang, voor iedereen. Dat zit heel diep in mij. Maar ik ben geen politicus, meer een man achter de schermen. Ik vind dat vertegenwoordigers in de politiek vaak niet eerlijk zijn.”
Toen Henk met pensioen ging, kwam hij terug naar Groningen. Hij woont inmiddels tien jaar in de Rivierenbuurt. Lopend door zijn buurt vertelt Henk dat Groningen altijd al voelde als zijn stad. “Groningen geeft mij een gevoel van thuiskomen. Dat komt denk ik toch nog voort uit mijn studententijd. Hoewel ik 30 jaar lang bijna dagelijks in Leeuwarden was, heb ik dat daar bijvoorbeeld nooit echt gehad”. Henk en zijn vrouw kozen voor de Rivierenbuurt omdat het zo dicht bij de stad en vooral bij het station lag. Aan de stationskant van de Rivierenbuurt stopt Henk en wijst hij naar een aantal woningen aan in een blok van mooie oude rijtjeshuizen. “Een aantal van deze huizen gaan plat, want de nieuwe ingang tot het hoofdstation komt straks midden in de Rivierenbuurt uit. Net als het nieuwe busstation trouwens.”. Henk is optimistisch over de plannen: “Ik heb altijd veel met de trein gereisd, en nog steeds eigenlijk. Toen ik hier kwam wonen koos ik ook bewust voor een buurt waar het station dichtbij was. De flat waarin ik woon werd toen net gebouwd, dus het was een gouden kans.”
Al lopend door de buurt wijst Henk de vele bouwsteigers aan. “Nu zie je ook dat deze buurt steeds populairder wordt. Er worden steeds meer bedrijfspanden omgebouwd tot woningen, en steeds meer gebouwen krijgen er ook een extra verdieping bovenop.” “Dat komt denk ik”, vervolgt Henk, “ omdat deze buurt klein is, maar toch als onderdeel van de grote Stad voelt.”
De populariteit van de buurt, en dan ook vooral onder studenten en starters, maakt het niet altijd even makkelijk om een sterke groep te vormen. Het verloop is immers groot. Henk wijst naar een met fietsen volgebouwde stoep voor een huis in de Vechtstraat. “In sommige straten zijn bijna 30% van de woningen bewoond door studenten.” Hij hoopt ze mee te krijgen in de beweging: “Dit is immers ook hun buurt én ze kunnen er een mooi CV mee bouwen. Maar bij de buurtvereniging zijn nu vooral ouderen betrokken. Het lukt ons niet om iedereen te bereiken.” “Maar”, gaat hij verder, “we willen wel iedereen betrekken. Want we moeten het samen doen. Ik zie echt een toekomst voor coöperatieve buurtverenigingen, ze worden nu al steeds belangrijker. Met serieuze inspraak en een eigen budget gaat het ook echt ergens over. Daarnaast is het met een serieuze club ook makkelijker om mensen te enthousiasmeren mee te doen.”
De verduurzaming van de buurt is een belangrijk onderwerp voor Henk. Hij heeft het onderwerp aangekaart in de buurtvereniging en heeft contact gezocht met Grunneger Power. Inmiddels heeft dit geleid tot de organisatie van een buurtbijeenkomst over de mogelijkheden tot verduurzaming van de Rivierenbuurt. Op de buurtavond zijn Buurkracht, Groningen Woont Slim en Grunneger Power te gast om het gesprek te starten en kennis te delen. De bijeenkomst vindt plaats op 8 januari 2019, vanaf 19:30 uur in De Stroming.
Woon jij in de Rivierenbuurt en ben je benieuwd naar de mogelijkheden van verduurzaming? Dan ben je van harte uitgenodigd om 8 januari mee te komen praten in MFC De Stroming aan de Merwedestraat 54. De buurtavond start om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 21:00 uur.