Zonnepanelen als huurder? Het kan!

29 juni 2021

Andrea Broos uit D.D. Eisenhowerstraat kreeg dankzij het project Huren met Zon in december 2020 zonnepanelen op het gezamenlijke dak van haar woongebouw. Ze huurt een portiekwoning via woningcorporatie Nijestee. Dit project is een samenwerking tussen Nijestee en Grunneger Power om huurders te helpen met energie besparen. Andrea vertelde ons over haar ervaring met de zonnepanelen.

Het begin
Andrea hield zich al bezig met duurzaamheid. ’Door het aanbod van Nijestee voor zonnepanelen op ons dak zag ik de kans om er nog meer in te duiken. Dit was ook nog eens vlak na een rondleiding over duurzaamheid in een energieneutraal gebouw. We hadden aan het einde een discussie over duurzaamheid en zonnepanelen. Daar werd ik erg enthousiast van. Dus toen Nijestee vroeg of wij panelen op ons gezamenlijke dak wilden, stond ik natuurlijk vooraan!’

Enthousiasme
Andrea Broos zette zich er met hart en ziel voor in om samen met haar buren zonnepanelen te krijgen. In een wooncomplex moet een meerderheid van tweederde zijn om deel te nemen aan Huren met Zon. Andrea had de lat nog hoger liggen. ‘Ik raakte zo enthousiast van het aanbod dat ik wilde dat al mijn buren meededen. Dat ging niet zonder slag of stoot en lukte uiteindelijk ook niet. We hadden te weinig deelnemers en ik heb er veel energie in gestoken om mijn buren te motiveren. Ikzelf begrijp niet goed waarom mensen niet mee willen doen. Dat frustreerde wel eens. Gelukkig kregen we uiteindelijk toch zonnepanelen van Nijestee.’ 

Redenen om mee te doen
De redenen voor om zelf mee te doen aan het project Huren met Zon lagen voor Andrea voor de hand: ‘de panelen wekken gratis lokale, groene stroom op. Ik kan op deze manier weer mijn kleine steentje bijdragen aan een betere wereld. Ik bespaar ook nog op mijn energierekening. Ik kreeg twaalf euro huurverhoging vanwege de zonnepanelen. Mijn voorschot voor de energie heb ik daarom met twaalf euro omlaag gezet. Ik krijg immers gratis stroom van de panelen. Vaak bespaar ik nog meer op mijn energierekening bovenop die twaalf euro. Ik verdien er dus zelfs nog aan.’

Hoe is het nu?
De zonnepanelen bevallen Andrea heel erg goed. Ze moest in het begin wel even omdenken. ‘Ik moet nu mijn apparaten overdag aanzetten in plaats van ‘s nachts tijdens daluren. Overdag schijnt de zon en wekken de panelen dus energie op. Eigenlijk is dat wel fijn. Mijn vaatwasser maakt bijvoorbeeld veel lawaai en dat is vervelend ‘s nachts. Nu weet ik dat de zon rond vijf uur ‘s middags vol op de panelen schijnt. Dan wekken ze de meeste energie op. Rond die tijd begin ik te koken op mijn inductieplaat. Als ik dan mijn witgoedapparaten ook aanzet, scheelt dat bij elkaar behoorlijk op de energierekening.’

Samen op naar de toekomst
Al met al viel het niet mee om het voor elkaar te krijgen dat de D.D. Eisenhowerstraat mee mocht doen aan Huren met Zon. ‘De aanloop duurde wel lang omdat niet genoeg mensen mee wilden doen. Mensen denken dat het veel gedoe is. Dat is helemaal niet zo. Toen de installatie eindelijk begon, was het zo klaar. Daarom zou ik ook tegen andere huurders van Nijestee willen zeggen: denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan de toekomst van de nieuwe generatie. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor hen. We moeten uiteindelijk toch naar energieneutraal en dat kunnen we alleen samen!’

De groene huurders
Wil je net als Andrea ook een groene huurder worden? Je kunt jouw woongebouw opgeven voor Huren met Zon als je via Nijestee huurt! Lees hier hoe dat werkt.