Zonnepanelen nu ook beschikbaar voor huurders met gedeeld dak

8 mei 2019

Met ingang van deze week kunnen ook huurders van Nijestee met een gedeeld dak, zoals bewoners van een (portiek)flat, zonnepanelen laten plaatsen. Eerder was dit alleen mogelijk voor bewoners van rijtjeshuizen. Nijestee werkt daarin samen met energiecoöperatie Grunneger Power. Het plaatsen van zonnepanelen gebeurt alleen op verzoek en met instemming van bewoners.
Via het project ‘Huren met Zon’ konden de afgelopen vier jaar huurders van rijtjeshuizen bij Nijestee al zonnepanelen aanvragen. Inmiddels zijn er zo al meer dan driehonderd Groningse daken voorzien van panelen. Met de afspraken die Nijestee en Grunneger Power nu hebben gemaakt, is het ook mogelijk voor bewoners van zogeheten ‘gestapelde bouw’ om op deze wijze te verduurzamen. Huurders profiteren naast de zelf opgewekte zonnestroom, ook financieel van de panelen.
Samen met buren eigen zonnestroom opwekken
Sjoukje Veenema, hoofd Bouwen bij Nijestee: “We vinden het bij Nijestee belangrijk dat zoveel mogelijk huurders kunnen profiteren van voordelige en duurzame stroom. We zijn daarom blij dat we dat met deze overeenkomst ook voor bewoners van gestapelde bouw mogelijkheid maken.”
Ook projectleider Joep Broekhuis van Grunneger Power is blij: “Bij Grunneger Power vinden wij dat verduurzaming voor iedereen mogelijk moet zijn. Echter voelen huurders zich vaak buitengesloten, omdat zij immers zelf geen grote investeringen in hun huis doen. Nijestee trekt zich dit aan, en door nu mee te doen met ‘Huren met Zon’ zorgen zij ervoor dat alle Groningers kunnen profiteren van zonnepanelen. Hiermee wordt het mogelijk voor iedereen om bij te dragen aan een mooiere Stad!”
Op eigen verzoek van de bewoners
Als een bewoner zonnepanelen aanvraagt, wordt er een technische scan gedaan om te kijken of het dak geschikt is. Indien dit het geval is, houdt Grunneger Power een interessepeiling bij alle bewoners van het complex. Wanneer de meerderheid van de bewoners akkoord gaat, worden de zonnepanelen geplaatst. De opgewekte stroom wordt eerlijk verdeeld over alle bewoners.
Net als bij de individuele zonnepanelen op de eengezinswoningen, betaalt Nijestee de installatie van de zonnepanelen. Dit wordt verrekend met een huurverhoging die ongeveer vijftig procent van de energiebesparing / opbrengst is. De huurder draagt met zonnepanelen bij aan een duurzamere wereld en heeft er tegelijkertijd financieel voordeel bij.
 
Woon je ook in een gebouw met een gedeeld dak, en ben je benieuwd of er op jullie dak niet ook panelen geplaatst zouden kunnen worden? Neem dan contact met ons op. Dan gaan we kijken wat we voor jou kunnen betekenen.